Jubileumsbrev från Konsthall Norra Kvarken 10 år!
Tack alla ni som varit medlem i Konsthall Norra Kvarkens vänner 2024 och tidigare år. 2024 firade vi 10-års jubileum med vår verksamhet och lika länge har er vänföreningen och ert fantastiska, och för oss nödvändiga stöd, funnits med. Hurra för er! Genom Konsthall Norra Kvarkens vänners lotteri har också konst från våra utställningar kunnat spridas ut till många av era hem. Hoppas du fortsatt vill vara vän och medlem. Under åren som gått har har vi tillsammans tagit del av konstutställningar, föreläsningar, studiecirklar. Vilka var du med på och vad blev din höjdpunkt? Följ med i vår minneskavalkad, klicka HÄR Info om medlemskap, klicka HÄR
Program 2024
Lördag 29 juni mellan kl 12.00-15 inleddes vår konstsommar med vernissage i huset i Konstbiotopen och i konsthallen. Nic Langendoen sökte grottmänniskan i sig och Mats Caldeborg tog sig an leken Gömma nyckel. Konstsamtal hölls mellan Nic Langendoen och Mats Caldeborg och mellan Mats Caldeborg och Folke, Eva och Alberto, de sistnämnda alla döda. Utställningarna var öppna t o m 4 augusti, därefter vid evenemang månaden ut. Efter vernissagen gavs en konsert med Robin Lilja, en ung prisbelönt kompositör och klassiskt skolad pianist som bl a framförde den egna kompositionen Styx. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Kontaktnätet och dess 50-års jubileum.
Lördag 27 juli gästspelade tre medlemmar från Fylkingen som under perioden 17-28 juli deltog i ett residens här genom dess förenings projekt Satelliter. Under vistelsen anordnade de den 25:e juli också en workshop ihop med fyra andra konstnärer. Medverkande från Fylkingen: Hiroko Tsuchimoto, konstnär, Johannes Burström, improvisationsmusiker och kompositör, Ulrika Blåeld Wedin, dansare och koreograf. Forskaren Natuschka Lee avrundade gästspelet med föreläsningen “Människan, konsten och den där naturen”. Musiker Arne Forsén gav sedan en orgelkonsert i sjöboden med nyrökt sik följd av en öppen scen.
Lördagkväll 10 augusti annordnades för tredje året i rad en fladdermusexkursion i konsthallens närmaste omgivning. 9 olika fladdermusarter har registrerats här, i länet finns idag 11 kända arter. Exkursionen inleddes med en föreläsning av Michael Schneider ““Fladdermöss i Järnäsklubb och Ammarnäs, däremellan och utanför”. Parallellt deltog en handfull konstnärer 10-12 augusti i en workshop ihop med forskare.
Söndag 11 augusti kl 14.00 gav forskaren Johnny de Jong en föreläsning “ Fladdermössens landskap”.
Lördag 24 augusti firarde vi tillsammans med konsttidningen Volym dess 20-års jubileum med ett heldagssymposium från kl 11.00-21.00, med tema: Hur vi talar om konst, hur vi skriver om konst och varför konstnärer är konstnärer. Konstnären Nina Bondeson, författaren Magnus William-Olsson samt universitetslektor Linus Holm föreläste. Värdar för dagen var Volyms redaktör Ida Rödén och skulptören Mats Caldeborg. Samkväm i sjöboden med nyrökt sik och öppen scen avslutade dagen.
Tryck på INFO för närmare beskrivning av evenemang, samt på DOKUMENTATION (i de fall vi kunnat ge en sådan).
Jubileumskavalkad i bild 2014-2024 (på gång)
29 juni Nic Langendoen i huset i Konstbiotopen
Att meddela sig.
Nic Langendoen sökte det ursprungliga tecknet och installerade sig i huset i Konstbiotopen.
-Det finns en magi i naturen som, när jag jobbar med mina bilder, försätter mig i ett tillstånd av reflektion kring längtan, människans närvaro och frånvaro.
Klicka HÄR för att ta del av Nic Langendoen´s tankedikt.
Närmare INFO DOKUMENTATION (film, konstsamtal, 36:56)
29 juni Mats Caldeborg i konsthallen
Fågel, fisk och mittemellan. Utställningen fick namn efter familjeleken - Gömma nyckel. Vad är högt, vad är lågt, var flyger fiskarna, hur simmar fåglarna och vem och vad är egentligen mittemellan.
Närmare INFO DOKUMENTATION (film, konstsamtal, 21:36)
29 juni Konstföreställning: Robin Lilja
Konsert av Robin Lilja, en ung prisbelönt kompositör och klassiskt skolad pianist. Hans musik har framförts i Sverige, Danmark, Island, Finland, Polen, och Skottland. Utöver musik utforskar han även dans och poesi. Han är kompositionslärare på Tonsättarskolan Kapellsberg i Härnösand sedan 2023.
Närmare INFO DOKUMENTATION (film, konsert, 34:34)
27 juli Gästspel av Fylkingen, föreläsning av Natuschka Lee och orgelkonsert av Arne Forsén.
Tre medlemmar från Fylkingen deltog i ett residens här under perioden 17-28 juli genom dess förenings projekt Satelliter. Under vistelsen gav de ett gästspel 27/7. Medverkande: Hiroko Tsuchimoto, konstnär, Johannes Burström, improvisationsmusiker och kompositör, Ulrika Blåeld Wedin, dansare och koreograf. Natuschka Lee avrundade gästspelet med en föreläsning och kvällen avslutades med en orgelkonsert av Arne Forsén i sjöboden och nyrökt sik.
Närmare INFO (residens) INFO (Gästspel 27/7) DOKUMENTATION (film, improvisation från öppen scen, 04:48)
10-11 augusti Fladdermusexkursion och föreläsningar
För tredje året i rad anordnades 10 augusti en fladdermusexkursion i konsthallens närmaste omgivning. Exkursionen inleddes med en föreläsning av Michael Schneider kl.19,“Fladdermöss i Järnäsklubb och Ammarnäs, däremellan och utanför”. En ytterligare föreläsning “Fladdermössens landskap” gavs av Johnny de Jong 11 augusti kl.14. Parallellt deltog en handfull konstnärer 10-12 augusti i en workshop ihop med forskare.
INFO DOKUMENTATION (film, av deltagande ljudkonstnär Jan Carleklev, 07:36) DOKUMENTATION (text av Michael Schneider, Fladdermössen i Västerbotten - kunskapsläget 2024, utdrag från Skörvnöpparn)
24 augusti Grattis Volym 20 år Symposium: Hur vi talar om konst
Vi firade tillsammans med konsttidningen Volym dess 20-års jubileum med ett heldagssymposium från kl 11.00-21.00, med tema: Hur vi talar om konst, hur vi skriver om konst och varför konstnärer är konstnärer. I samarbete med Konsttidningen Volym och Konsthall Norra Kvarken Föreningen.
Närmare INFO Jubileumstexter av Jan K Persson, 231128 och av Mats Caldeborg 231201, MISSA DEM INTE i konsttidningen VOLYM/reportage