Dokumentation över Program 2021.

Ekologisk empati – inledande tankar och samtal med Natuschka Lee, forskare/biolog. Plats: Konsthall Norra Kvarken 29 augusti kl 17.

Nötväcka.JPG

Ekologisk empati är rubriken i en serie kommande föreläsningar med efterföljande samtal på Konsthall Norra Kvarken. Natuschka Lee utvecklar här sina funderingar med utgångspunkt från ekologisk läsbarhet:

- Det är viktigt att förbättra den ekologiska läskunskapen, men samtidigt kan det vara bra att fortsätta ställa frågor och öppna upp för nya tankar. Jag vill belysa två saker som kan leda till intressanta eftertankar:
1. Har vi namngett organismerna på ett korrekt sätt, så att det inte låser vår förståelse för ett större sammanhang?
2. När uppstod de immateriella fenomenen såsom intelligens, medvetande, empati, känslor, fantasi och intuition?

Utställning i konsthallen 31 juli - 5 september

“Från här hörs horisonten” av Cecilia Hultman

smalare_Från här hörs horisonten.jpg

Du får fyra väderstreck, väggar. Och mellan väderstreckens 

väggar och rymden upp till taket ryms blyerts i koncentrat. 

En teckningsinstallation med blyerts, skulptur och text. Cecilia Hultman är också en av de fem konstnärerna i projektet ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”.

Se dokumentation av utställningen Här Se Cecilia Hultmans hemsida Här

Konstsamtal ägde rum 31 juli mellan Cecilia Hultman och poeten Anna Hallberg . Ett samtal som kom att handla om detaljens betydelse, språkets dubbelöppningar och rummets påverkan. Konstsamtalet fördes i konsthallen för en närmare 50-tal sittande publik och spelade in av Fredrik Oskarsson för att lägga ut här på hemsidan. Arrangör: Konsthall Norra Kvarken med stöd från Kulturrådet. Se och lyssna till konstsamtalet HÄR

DSCN0011 (4).JPG

Konstföreställning 31 juli: Anna Hallberg, poet och Arne Forsén, pianist.

En poet och en pianist kom här samman i en unik Konstföreställning. Arrangör: Konsthall Norra Kvarken Föreningen i samarbete med Kulturens och Konsthall Norra Kvarken. Konstföreställningen framfördes inomhus i konsthallen och dokumentades genom Konsthall Norra Kvarken Föreningen med hjälp av Fredrik Oskarsson och kan tas del av HÄR

Anna Hallberg , född 1975 i Härnösand, poet och litteraturkritiker, debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Friktion 2001. Hon har tilldelats ett flertal priser och nominerats två gånger till Nordiska rådets litteraturpris. Under 2021 har hon för sin senaste diktsamling"Under tiden" nominerats till Sveriges Radio Lyrikpris och tilldeltats Gerhard Bonniers Lyrikpris. Anna Hallberg är bosatt i Dalen,
Stockholm..

Arne Forsén är en pianist med säreget stor spännvidd. Med utgångspunkt i jazz och fri improvisation rör han sig över gränserna mellan genrer som svensk folkmusik, västafrikansk musik och klassisk musik. Dessutom arbetar Forsén gärna över konstarterna med dans, performance, bildkonst och teater. Under 2019 gav han ut sin kritikerrosade soloskiva "Visa från Dorotea". Stora delar av repertoaren är hämtade från spelmannen Sören Johansson, en nestor inom västerbottnisk folkmusik men också tidig spelkamrat till Forsén. Uppvuxen i Umeå (f 1960), bosatt i Stockholm.

Se hemsida för Anna Hallberg Här och för Arne Forsén Här

3 juli invigdes Konstbiotopen

Projekt ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar” med sin Konstbiotop

DSCN0358 (3).JPG

Kan man alls nå fram med konsten till de som varken efterfrågar eller är tänkta mottagare av denna konst?

Vem är du ekoxe? Vad bryr sig myrorna, spindlarna och myggen? Och jordlöparen? Konstbiotopen kommer att fortsätta ställa dessa frågor och visas här på Konsthall Norra Kvarken under sommarmånaderna tom 2023.

läs mer om Konstbiotopen Här Se programmet för dagen Här

Konstsamtal genomfördes 3 juli mellan deltagande konstnärer Anna Kristensen, Britta Marakatt-Labba, Cecilia Hultman, Roland Persson, Thomas Tidholm och Sara Meidell , kulturredaktör Västerbottens Kuriren, på utomhusscenen, för en drygt 100-tallig publik i ett soligt Järnäsklubb. Konstsamtalet spelades in av Fredrik Oskarsson och kan tas del av HÄR . Arrangör: Konsthall Norra Kvarken med stöd från Kulturrådet.

Konstföreställning 3 juli : Eva Lindal, violinist och Stina Hellberg Agback, harpist , improviserade med inspiration från naturen - fåglar, grodor, insekter, mikrober, fossil och okända djur. Utomhuscenen. Arrangör: Konsthall Norra Kvarken Föreningen i samarbete med Kontaktnätet med stöd av Kulturrådet och Region Västerbotten, samt Konsthall Norra Kvarken. Konserten är en del av satsningen "Vi är Kontaktnätet", konserten kan ses Här och starta 10 minuter i sändningen

Bild eva stina.jpg

Eva Lindal (violin) och Stina Hellberg Agback (harpa) har spelat ihop sedan 2016. Två musiker med stor erfarenhet av klassisk musik, som förälskat sig i improvisation och alla möjligheter som det erbjuder.

Lindal / Agback har bland annat deltagit i projekten "Inlandsbanan - de som stannade och de som för" och i "Brakfesten" av Utopidepartementet, ett verk om klimatkrisen och en mänsklighet i kris, samt samarbetat med många nutida tonsättare.

Se hemsida för Eva Lindal Här och för Stina Hellberg Agback Här


Utställning i konsthallen 19 juni -25 juli

”Ode till en död tjärn” av Anders Rönnlund

Anders R detalj.jpg

Här möttes man av ett vatten- och ljudverk. Tjärnen som en spegel för den underliggande, osynliga men aktiva döden, ett verk för meditation över vår förgiftade värld

Under vernissagen improviserade harpisten Stina Hellgren Agback i konsthallen tillsammans med konstnären Anders Rönnlund och hans verk “Ode till en död tjärn”

lyssna på intervju med Anders Rönnlund Här och se hans hemsida Här

Vernissage genomfördes 19 juni med fritt inträde mellan kl 12-15. Ett Konstsamtal mellan Anders Rönnlund och Mats Caldeborg hölls i Konsthallen för ett drygt 30-tal sittande publik. Utomhus föll regnet. Samtalet spelades in av Fredrik Oskarsson för Konsthall Norra Kvarken med stöd från Kulturrådet och det konstsamtalet kan du nu ta del av HÄR

Efter kl. 15 gavs en Konstföreställning : Jazzharpisten Stina Hellgren Agback improviserade i utställningen på temat vatten för ett 20-tal uppmärksammat lyssnare. Utanför fortsatte regnet att falla. Arrangör: Konsthall Norra Kvarken Föreningen i samarbete med Kulturens och Konsthall Norra Kvarken.

Stina_beskuren.jpg

Jazzharpisten Stina Hellgren Agback improviserade på temat vatten i en solokonsert

Improvisation blandades med komposition, akustiskt med elektronik. Harpans porlande ljud gav en gestaltning av vatten i alla dess tidigare. Se närmare på Stinas hemsida Här

Öppettider (förutom invigning- och vernissagedagarna):

20 juni - 25 juli samt 1 augusti-5 september

Vi följer FoHM rekommendationer.

Fredag ​​kl. 15-17 , guidad visning i konsthallen och Kontbiotopen startar kl. 15 och kl 16. Fritt inträde, se Boka

Lördag kl. 15-17 , guidad visning i konsthallen och Kontbiotopen startar kl. 15 och kl 16. Fritt inträde, se Boka

Söndag kl. 12-17 , guidad visning i konsthallen och Konstbiotopen startar kl 12, 13, 14, 15, 16. Fritt inträde, se Boka

Visning under andra dagar/tider enligt överenskommelse.

****************** Sommarens evenemang genomfördes med stöd från Kontaktnätet och Kulturens Bildningsverksamhet genom Konsthall Norra Kvarken Föreningen, samt med stöd från Kulturrådet, Kulturbryggan och Konsthall Norra Kvarkens vänner och naturligtsvis deltagande konstnärer. Tack för att ni finns!